Biografi

Rockepoeten Tom Roger Aadland er en av landets mest kritikerroste artister og låtskrivere de siste årene. Det nye albumet Skyer har høstet strålende anmeldelser. «Tom Roger Aadland er en norsk musikalsk skatt som burde vært allemannseie», skriver hi-fi-magasinet Stereo+. Musikkbloggen The Wilhelmsen betegner albumet som «levende, ærlig, vakkert, sterkt og personlig» og gir terningkast seks. Øyvind Rønning, musikkanmelder for Dagbladet, mener albumet er «bunnsolid» og «med glimrende tekster», og «et album som nok kommer til å være med på mange lister når årets beste norske album skal kåres».

«Skyer» er produsert av Tom Roger Aadland i samarbeid med Kjetil Steensnæs, som også spiller gitar på plata. De har fått med seg noen av landets beste musikere, bl.a. Karl Oluf Wennerberg (a-ha) på trommer og David Wallumrød på keyboards. Lanseringsturnéen for albumet består av nærmere førti konserter over hele landet, med turnéavslutning på Rockefeller i Oslo.

Tom Roger Aadland er også kjent som tekstforfatter for bl.a. Hellbillies («20 år på vegen»), Vamp og Marion Ravn. Som låtskriver særmerkes han av en egen evne til å skrive sterke tekster koblet med iørefallende melodier, og en rekke av låtene hans har blitt radiofavoritter. Mange kjenner nok igjen sanger som «Alle dei i ei», «Like til mi dør» og «Min beste ven på ein dårleg dag».

Også Aadlands forrige album Motgift (2021) ble hyllet av anmelderne. «Landets fremste Dylan-tolker leverer noen knallåter på egen hånd», skrev Aftenposten. Dagsavisen hevdet at «det hadde vært på sin plass at Bob Dylan spilte inn disse sangene på engelsk». «Det beste Aadland noen gang har gjort», mente Klassekampen, og la til: «Han kan til tider minne om en norsk Cohen, i balansegang mellom hverdag og mytologi, Jokke og Homer».

Høsten 2019 gav Aadland ut konsertalbumet Live i Oslo Konserthus. «En av våre beste», skrev Stavanger Aftenblad, mens Klassekampen slo fast: «Ikke bare har han god smak, han vet også å utnytte den». Singelen «Farten til lyden av einsemd», en duett med artisten Tove Bøygard, fikk seks stjerner av seks av musikkblogger Erik Valebrokk.

Albumet Songfugl (2018) var et melodisk orientert album. «En av lan­dets fineste sangere og låtskrivere», skrev Dagsavisen og trillet en femmer på terningen. Det samme gjorde P1 Norsk på norsk, som kalte Alle dei i ei «en sjeldent vakker kjærlighetserklæring». Fædrelandsvennen betegnet Tom Roger Aadland som «en av våre største rockepoeter». Songfugl inkluderte gjesteartister som Hellbillies‛ gitarguru Lars Håvard Haugen og indiedronningen Anne Lise Frøkedal. Samme år slapp Aadland singelen «Sandharpesong», skrevet i samarbeid med forfatteren Kjartan Fløgstad.

Blondt i blondt (Dylans «Blonde on Blonde» på nynorsk) fikk en overstrømmende mottagelse av et samlet kritikerkorps. «Suveren nynorsk utgave av Bob Dylan-klassiker», skrev Fredrik Wandrup i Dagbladet. Singelen Eg må ha deg ble A-listet av P1 og hyllet av artistkolleger. «Bravo!!», kommenterte Sivert Høyem. Aslag Haugen i Hellbillies mente at «Tom Roger gjør dette på sitt eget morsmål på mesterlig vis!» Tre uker etter at plata kom ut, fikk Dylan Nobelprisen i litteratur. «Av og til kommer det skiver som tar pusten fra deg, rett og slett fordi de er så intense og vakre. Dette var en slik opplevelse», var begrunnelsen da P1 Norsk på norsk kåret Blondt i blondt til årets album i 2016.

Dylan-gjendiktningene til Aadland har truffet mange, og da den nye biskopen i Stavanger nylig ble vigslet, var Dylan tolket av Aadland hennes musikalske ønske, og H.M. Kongen blant tilhørerne. Tom Roger Aadland var også blant artistene som medvirket i en NRK-sendt TV-konsert fra Oslo Konserthus i anledning Dylans 80-årsdag. Han gjendiktet et tjuetalls klassiske Dylan-låter for Det Norske Teatrets suksessforestilling Vikla inn i blått, som hadde premiere høsten 2020, og endte opp med å gå i tre år.

«På grensen til genialt», skrev Dagsavisen da albumet Rapport frå eit grensehotell kom ut i 2015. «Ganske nært et mesterverk», mente Fædrelandsvennen. Albumet dreide seg om menneskelig ensomhet og lengsel etter kjærlighet, og kritikerne var enige om at det inneholdt Aadlands sterkeste samling låter så langt. Singelen Like til mi dør gikk rett inn på A-lista hos P1, med over 2000 radiospillinger totalt.

Høsten 2015 hadde Tom Roger Aadland suksess som gjendikter i forbindelse med Brageteatrets forestilling «27 – The Club», inspirert av skjebnen til seks artister som alle brant sitt lys i begge ender og døde 27 år gamle. Aadland stod for de norske versjonene av sangtekstene til låter udødeliggjort av Amy Winehouse, Kurt Cobain, Jim Morrison, Janis Joplin, Jimi Hendrix og Brian Jones. «Her har Tom Roger Aadland verkeleg gjort ein kjempejobb som gjendiktar», skrev Klassekampen.

Da albumet Fløyel og stål kom ut i 2012, havnet låten Min beste ven på ein dårleg dag raskt på A-lista på P1, og albumet fikk glitrende anmeldelser. «Låtskriver og formidler i særklasse» og «et av høstens beste album», var blant karakteristikkene av plata, som musikkanmelderne trillet terning fem og seks for. NRK1 viste utdrag av dokumentaren Fløyel og stål, som skildret prosessen bak albumet – skrevet i Sør-Afrika, innspilt i Oslo, og mikset i Los Angeles av stjernetekniker David Bianco (Bob Dylan, Tom Petty).

Fallhøyden var stor da Tom Roger gav ut oppfølgeren til kritiker- og publikumsfavoritten Blod på spora. Men Det du aldri sa (2011) fikk en flott mottagelse, og mange var imponert over at låtskriveren Aadland holdt samme nivå som gjendikteren. «Nynorske perler…inderlig og ekte» – lovordene var mange for albumet, som inneholdt en samling sterke låter med en musikalsk fot i rootstradisjonen. Teksten til avslutningslåten Postkort i oktober ble utgitt i antologien SamtidslyrikkEN.

Blod på spora, en nynorsk gjendiktning av Bob Dylans Blood On The Tracks, kom ut i 2009 til strålende kritikker. Dagbladet kalte Tom Roger Aadlands versjon av albumet «vakker og rørende», mens Aftenposten skrev at det var en «imponerende fornorsket klassiker». Sangen Vikla inn i blått ble senere kåret til en av tidenes beste norske coverlåter av Tidal. Da Dylan ble eget universitetsfag, holdt Tom Roger åpningsforelesningen på Blindern.

Før han gav seg i kast med Dylan, samarbeidet Tom Roger Aadland med den legendariske irske rockefotografen Fin Costello (Rolling Stones, Michael Jackson) om multimediaturnéen Pictures In Rock. Sammen besøkte de norske kunstgallerier og konsertsaler og presenterte en utstilling med Costellos ikoniske rockefotografier i kombinasjon med en konsert med Tom Roger og de irske toppmusikerne som deltok på debutalbumet Obviously Embraced. «En sabla fin kveld for rock», oppsummerte en journalist.

Etter reiser og konserter over hele Irland, var det naturlig for Tom Roger å spille inn debutalbumet Obviously Embraced i Dublin med irske musikere. Pianist og produsent Brian Connor (Van Morrison, Riverdance) hentet inn noen av Irlands mest anerkjente rockemusikere til innspillingene; folk med fartstid hos artister som Van Morrison og Sinead O’Connor. Etter å ha hørt opptakene, tilbød Alastair McMillan (U2, Rolling Stones) seg å mikse plata. Deretter ble sangene mastret av stjernetekniker Greg Calbi (Bob Dylan, Norah Jones) i New York.

«We suspect that his lovely blend of melody and commentary will earn him loads of fans», skrev Irlands fremste rockemagasin Hotpress da Obviously Embraced kom ut våren 2007. Et halvt år senere ble plata utgitt i Norge, og også her var anmeldelsene svært positive. Mange trakk fram de sterke melodiene og de historiefortellende tekstene som preget albumet – enkelte mente at Irlands mytiske rockelandskap hadde hatt en forløsende effekt på Tom Roger Aadland som sanger og låtskriver.

Før han reiste til Irland, hadde Tom Roger gjort innspillinger i Zimbabwe med lokale musikere og besøkt festivaler og konsertscener i Sør-Afrika med sin musikk. «Det kommer ikke som noen overraskelse at Aadland skriver gode låter», skrev Cape Argus da han spilte i Cape Town, og refererte til hans brede musikalske bakgrunn. Han har studert klassisk gitar med noen av verdens beste gitarister, og skrevet musikk for alt fra rockeband til symfoniorkester.

Tom Roger Aadland er stadig på veien – og stadig på vei. Han er kjent som en energisk utøver med en spesiell evne til å formidle innholdet i en sang, og har rykte på seg for alltid å levere varene på scenen.