Tom Roger om innspillingen av «Alle»

Som låtskriver tar jeg som regel utgangspunkt i at bildene for en stor del skapes inne i leserens/lytterens sinn. Når man arbeider med et visuelt medium, velger man selv i stor grad hvilke bilder publikum skal se. I dette ligger det både muligheter og begrensninger, derfor var det en interessant erfaring å gjøre musikkvideo til låten «Alle».

Regissør Thomas Mortveit og jeg har arbeidet sammen flere ganger tidligere. Han besøkte meg i Sør-Afrika da jeg skrev albumet «Fløyel og stål», noe som resulterte i minidokumentaren ved samme navn. Thomas allierte seg med fotograf Edgar Bachel, og sammen ble vi enige om at vi ville lage en video med et litt mørkt og røft uttrykk, som også hadde humor.

Vi var så heldige få skuespilleren Jørgen Langhelle (Ulvesommer, Elling) til å spille hovedrollen som «kongen på haugen», som i videoen er plassert inn i forskjellige miljøer og situasjoner (forhørscelle, operasjonssal, treningsstudio, vernissasje, bingolokale). Det var interessant å se likhetene og forskjellene mellom musikk og bilde. Likhetspunktene var mange, bl.a. timing og presisjon i uttrykk. Det var befriende var å ikke «spille» seg selv hele tida, slik man på en måte gjør som utøver.

Vi spilte inn videoen i sin helhet i Haugesund, byen som med litt geografisk velvilje kan kalles min hjemby, og hentet inn ressurser på hvert gatehjørne. Vi møtte flott dugnadsånd over hele fjøla, og fikk velkommen bistand fra politi, sykehus, kunstnere, bloggere, statister, kokker, butikkeiere og mange andre. Takk, alle sammen!

Etter et prosjekt, sitter en igjen med mer enn bare det ferdige resultatet. Et i ettertid morsomt minne, var scenen der Jørgen slår meg ned med en frossen laks. Det hadde vært en travel dag, og jeg hadde nettopp selv vært innom Rema og kjøpt laksen. Jeg hadde sett at Jørgen ikke la fingrene imellom i de fysiske scenene, og da laksen lå til tining i en bøtte varmt vann, husker jeg at jeg var bekymret for om vi rakk å tine laksen tilstrekkelig til at jeg ikke ble slått helseløs. Det hadde ikke vært noe særlig å ta juleferie med lakse-skive-prolaps. Vel, det gikk bra, og scenen ble kul, den. Resultatet kan du se selv!